5136

Groote Wielen

De Ecologische Autoriteit heeft zeven adviezen uitgebracht over de natuurdoelanalyses (NDA's) voor het IJsselmeer, Zwarte Meer, Maas bij Eijsden en Grensmaas, Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving, Groote Wielen en Sneekermeergebied.
De Ecologische Autoriteit adviseert in de volgende ronde natuurdoelanalyses breder te kijken dan alleen naar de invloed van stikstof op stikstofgevoelige natuur.

Het Rijk heeft gekozen om voor gebieden zonder (naderende) overbelasting van stikstof een verkorte NDA voor te schrijven. Die bestaat uit een AERIUS-berekening en een korte onderbouwing. 

Rijkswaterstaat heeft volgens de Ecologische Autoriteit terecht verkorte NDA’s opgesteld voor de gebieden IJsselmeer, Zwarte Meer, Maas bij Eijsden en Grensmaas, want die lopen (nog) geen risico op stikstof overbelasting. 
Provincie Fryslân heeft volgens de Ecologische Autoriteit om diezelfde reden ook terecht verkorte NDA’s opgesteld voor Sneekermeergebied en de Groote Wielen. Het gebied Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving loopt wel risico op stikstof overbelasting, waardoor volgens de Ecologische Autoriteit een reguliere NDA opgesteld zou moeten worden door de provincie. 

Stikstofgevoelig en niet-stikstofgevoelig
Voor het in stand houden van de Natura 2000-gebieden zijn ook voor niet-stikstofgevoelige natuur doelen vastgesteld. Het behalen van die doelen hangt af van factoren zoals: huidige beheermaatregelen, waterkwaliteit en recreatie. Goede beheermaatregelen voor niet-stikstofgevoelige natuur kunnen ook positieve effecten hebben op stikstofgevoelige natuur, maar soms ook negatieve. Inzicht in de effecten van beheermaatregelen op beide natuursoorten is daarom noodzakelijk voor integraal beheer. Ook voor natuurwaarden die niet direct verbonden zijn met de instandhoudingsdoelstellingen. 

Op basis van de verkorte NDA’s kan de Ecologische Autoriteit niet nagaan of de natuurdoelen worden gehaald. De Ecologische Autoriteit adviseert in de volgende NDA’s de scope te verbreden tot alle doelen. Dan ontstaan volwaardige NDA's en kan voor alle doelstellingen in de gebieden vastgesteld worden of deze worden gehaald en of extra maatregelen nodig zijn. Zo kan het belang van beschermde natuur volwaardig meewegen bij de besluitvorming over het IJsselmeer, Zwarte Meer, Maas bij Eijsden en Grensmaas, Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving, Groote Wielen en Sneekermeergebied.

De Ecologische Autoriteit bracht tot nu toe over 120 gebieden advies uit. In totaal worden ruim 130 natuurdoelanalyses beoordeeld. Alle adviezen zijn te downloaden via deze pagina.