Om de natuurdoelen in het Natura 2000-gebied Lingegebied en Diefdijk-Zuid te bereiken, adviseert de Ecologische Autoriteit de provincie Gelderland om meer aandacht te besteden aan de unieke kenmerken van de afzonderlijke deelgebieden. De provincie stelde onlangs een natuurdoelanalyse op voor dit afwisselende natuurgebied. Alle knelpunten en maatregelen staan in de natuurdoelanalyse voor het hele gebied opgesomd. Een verfijnde aanpak per deelgebied biedt meer inzicht in wat de deelgebieden nodig hebben.
Lingegebied en Diefdijk-Zuid behoort tot het Natura 2000-landschap Rivierengebied. Het gebied omvat een vrij smalle zone aan weerszijden van de rivier de Linge, Nieuwe Zuiderlingedijk en Diefdijk. Het landschap is minder dynamisch dan dat van andere rivieren zoals de Rijn, Waal, Maas en IJssel, omdat er vanwege de hoogwaterveiligheid een sterk gecontroleerd peil is. Toch heeft het in veel opzichten nog het karakter van een rivierenlandschap met daarbij behorende landschapselementen. Het gebied ligt in drie provincies, Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. Gelderland is de zogenaamde ‘voortouwnemer’ en heeft daarom een natuurdoelanalyse voor dit gebied opgesteld.
De provincies en gebiedspartners hebben de afgelopen jaren veel maatregelen genomen in het gebied. Zo is een groot buffergebied ingericht en is het waterpeil in verschillende deelgebieden aangepast. Daarnaast is er een aantal geplande maatregelen. Dergelijke maatregelen dragen bij aan het behoud en herstel van de natuur in het gebied. De provincie heeft in de natuurdoelanalyse een onderzoek aangekondigd naar onderdelen van het watersysteem, iets dat de Ecologische Autoriteit onderschrijft. De Ecologische Autoriteit is op dit moment negatiever over het halen van de doelen dan de provincie. Dit komt doordat de natuurdoelanalyse nog veel onzekerheden benoemt en de knelpunten en hun maatregelen onvoldoende beschreven zijn in de natuurdoelanalyse om ze op hun effectiviteit te beoordelen.
Het Natura 2000-gebied bestaat uit een drietal afzonderlijke deelgebieden (Linge binnendijks, Linge buitendijks, Nieuwe Zuiderlingedijk). Elk van deze gebieden heeft een eigen dynamiek, afhankelijk van onder andere historie, waterkwaliteit en stikstofgevoeligheid. De natuurdoelanalyse van de provincie is opgebouwd volgens de aanwijzingen van de landelijke handreiking. Dit betekent dat de knelpunten en mogelijke maatregelen voor het gebied in één lijst opgesomd worden. Om beter rekening te kunnen houden met de eigenheid van de deelgebieden, adviseert de Ecologische Autoriteit echter toch om de natuurdoelen, knelpunten en maatregelen per deelgebied specifieker uit te werken. Zo kan de provincie aanvullende maatregelen nemen die gericht zijn op de unieke eigenschappen van elk deelgebied.
De Ecologische Autoriteit bracht tot nu toe over 129 gebieden advies uit. In totaal worden ruim 130 natuurdoelanalyses beoordeeld. Alle adviezen zijn te downloaden via deze pagina.