5108

Om de waardevolle natuur in Natura 2000-gebied Mantingerzand te behouden zijn snel aanvullend maatregelen nodig. Dat stelt de Ecologische Autoriteit in het advies over de natuurdoelanalyse die de provincie Drenthe heeft opgesteld. Naast al genomen herstelmaatregelen zijn meer inspanningen nodig om de stikstofdepositie snel te verminderen, dynamiek te verhogen en de verdroging tegen te gaan. Onderzoek welke (hydrologische) herstelmaatregelen binnen én buiten Mantingerzand het meest effectief zijn. Stel aan de hand van de uitkomsten een overkoepelde strategie voor het gebied op, zo luidt het advies.

Het Mantingerzand is een uitgestrekt natuurgebied tussen de dorpen Mantinge en Nieuw-Balinge. Dit gebied bestaat grotendeels uit heide, vennen, bossen en enkele kleine stuifzanden. Een paar voormalige landbouwgronden zijn ingericht voor de ontwikkeling van natuur om geïsoleerde heidegebieden aaneen te schakelen tot één groot natuurgebied. 

Uit de natuurdoelanalyse blijkt dat de natuur in het Mantingerzand onder druk staat door de hoge stikstofdepositie, gebrek aan dynamiek en verdroging. Dit is bijvoorbeeld te zien aan vergrassing en dichtgroeien van open zand in zandverstuivingen met opslag van bomen en struiken. Tegelijk is er een toename van stikstofminnende planten zoals grijs kronkelsteeltje en pijpenstrootje. Dit leidt tot een afname van de natuurkwaliteit. 

In de komende jaren blijven de beheerders natuurherstelmaatregelen uitvoeren zoals extra begrazen, extra maaien, plaggen, het weghalen van opslag en het dempen van greppels. De Ecologische Autoriteit onderschrijft dat deze maatregelen een belangrijke bijdrage leveren aan het natuurbehoud. Geadviseerd wordt, waar mogelijk, beheer te intensiveren door onder meer andere vormen van begrazing, zoals een gescheperde kudde, maar ook verwijderen van bos, bekalken en steenmeel aanbrengen om verzuring tegen te gaan.

Om verdere verslechtering te voorkomen is het ook nodig om snel de stikstofdepositie te verminderen, de dynamiek te verhogen en verdroging tegen te gaan. Hiervoor zijn maatregelen binnen én buiten het Mantingerzand nodig. Een overkoepelende strategie op basis van (hydrologisch) onderzoek kan helpen om de samenhang in het uit te voeren maatregelenpakket aan te brengen. De Ecologische Autoriteit benadrukt dat vanwege de drukfactoren dit snel moet gebeuren. 

De Ecologische Autoriteit bracht tot nu toe over 126 gebieden advies uit. In totaal worden ruim 130 natuurdoelanalyses beoordeeld. Alle adviezen zijn te downloaden via deze pagina.