5106

Om de waardevolle natuur in Natura 2000-gebied Drouwenerzand te behouden zijn snel aanvullend maatregelen nodig. Dat stelt de Ecologische Autoriteit in het advies over de natuurdoelanalyse die de provincie Drenthe heeft opgesteld. De natuur in Drouwenerzand staat onder druk door met name stikstofneerslag, gebrek aan dynamiek en effecten door droogte. De afgelopen jaren zijn al diverse herstelmaatregelen genomen. Toch zijn meer inspanningen nodig om de stikstofdepositie snel te verminderen, de dynamiek te vergroten en effecten van droogte tegen te gaan. Onderzoek daarvoor welke herstelmaatregelen binnen én buiten Drouwenerzand het meest effectief zijn en stel een overkoepelde strategie voor het gebied op, zo luidt het advies.

Het Drouwenerzand is een stuifzandgebied op de flank van de Hondsrug, met een open stuifzand in het centrum van het gebied. Het stuifzand is ontstaan door overbegrazing met schapen en plaggenwinning in de 18e en 19e eeuw, waarna een uitgestrekte begroeiing ontstaan is met jeneverbesstruwelen die nog steeds aanwezig zijn in het noordelijke en oostelijke gedeelte. Het stuifzand is in het begin van de 20ste eeuw gedeeltelijk beplant met grove den en Amerikaanse eik.

Uit de natuurdoelanalyse blijkt dat de natuur in het Drouwenerzand onder druk staat door de hoge stikstofdepositie, gebrek aan dynamiek en effecten van droogte. Dit is bijvoorbeeld te zien aan vergrassing en dichtgroeien van stuifzandgebieden door opslag van bomen en struiken. De stikstofdepositie in combinatie met droogte leidt tot verzuring en afname van de natuurkwaliteit bij onder meer habitattypen als Stuifzanden met struikhei. 

In de afgelopen jaren is het gebied intensief beheerd en zijn er veel natuurherstelmaatregelen uitgevoerd. Het gaat bijvoorbeeld om begrazen, extra maaien, plaggen en het weghalen van opslag. De komende jaren blijven de beheerders dit soort maatregelen nemen. De Ecologische Autoriteit onderschrijft dat deze maatregelen een belangrijke bijdrage leveren aan het natuurbehoud. Geadviseerd wordt, waar mogelijk, beheer te intensiveren door onder meer andere vormen van begrazing, zoals een gescheperde kudde, maar ook toepassen van bekalken en teenmeel om verzuring tegen te gaan. 

Tegelijk stelt de Ecologische Autoriteit dat de natuur met alleen beheer en lokale maatregelen voor natuurherstel niet duurzaam behouden kan blijven. Om verdere verslechtering te voorkomen is het nodig om snel de stikstofdepositie te verminderen, dynamiek te verhogen en om effecten van droogte tegen te gaan. Hiervoor zijn maatregelen binnen én buiten het Drouwenerzand nodig. Breng deze maatregelen in beeld en stel een overkoepelende strategie op voor het gebied. Deze kan helpen om de samenhang in het uit te voeren maatregelenpakket aan te geven, de urgentie van maatregelen duidelijk te maken en maatregelen te prioriteren, plannen en agenderen.

De Ecologische Autoriteit bracht tot nu toe over 124 gebieden advies uit. In totaal worden ruim 130 natuurdoelanalyses beoordeeld. Alle adviezen zijn te downloaden via deze pagina.