De leefgebieden van veel vogelsoorten staan in het Markiezaat onder druk. De natuurdoelanalyse maakt niet goed duidelijk welke problemen het belangrijkst zijn. De Ecologische Autoriteit adviseert dit verder te onderzoeken door beter gebruik te maken van beschikbare informatie en door aanvullend onderzoek. Ze adviseert tegelijkertijd door te gaan met goede en kansrijke natuurherstelmaatregelen.
Het Natura 2000-gebied Markiezaat, ten zuidwesten van Bergen op Zoom, bestaat grotendeels uit het Markiezaatsmeer. Het Markiezaat is sinds het in 1983 werd afgesloten van de Oosterschelde steeds meer verzoet. Het gebied heeft veel overgangen: van nat naar droog, van zoet naar zout, van voedselarm naar voedselrijk en van kaal naar begroeid. Door deze variaties komen veel verschillende vogels op het gebied af, zoals de lepelaar, kluut, strandplevier, kleine zwaan en wintertaling.
Het Markiezaat is een Vogelrichtlijngebied. Dit betekent dat bepaalde vogelsoorten in het gebied een speciale bescherming genieten. Ze gebruiken het Markiezaat om te broeden, naar eten te zoeken, te rusten en te overwinteren. De natuurdoelanalyse geeft aan dat het leefgebied van veel beschermde vogelsoorten in het Markiezaat onder druk staat. De achteruitgang hangt deels samen met de verzoeting van het Markiezaat.
De Ecologische Autoriteit adviseert uit te werken welke problemen in het gebied door verschillende drukfactoren en voor de verschillende beschermde vogelsoorten belangrijk zijn. Kijk hierbij goed naar het effect van verzoeting en naar hoe soorten het Markiezaat gebruiken: als broedgebied, rust- en slaapplaats of als foerageergebied en ook naar de relatie met aangrenzende Natura 2000-gebieden in de zuidwestelijke delta. Maak hiervoor beter gebruik van beschikbare informatie en doe aanvullend onderzoek. Zo komt er meer inzicht in noodzakelijke aanvullende maatregelen.
Verder adviseert de Ecologische Autoriteit de goede maatregelen die in de natuurdoelanalyse staan, zoals de begrazing, het aanleggen van broedeilanden en het aanpassen van het peilbeheer voort te zetten.
De Ecologische Autoriteit bracht tot nu toe over 132 gebieden advies uit. Alle adviezen zijn te downloaden via deze pagina.