In Bekendelle zijn al veel maatregelen genomen die het natuurherstel van dit bosgebied in gang hebben gezet. Het is onzeker of de maatregelen voldoende zijn voor het noodzakelijke herstel. De Ecologische Autoriteit adviseert dit duidelijker te maken door beter gebruik te maken van bestaande gegevens en aanvullende gegevens te verzamelen. Voor natuurherstel is het belangrijk bovenstrooms van Bekendelle maatregelen te nemen, in Nederland en Duitsland. Daarvoor is een goede samenwerking nodig.
Het Natura 2000-gebied Bekendelle is een bosgebied langs de Boven Slinge, ten zuiden van Winterswijk. De Boven Slinge meandert hier door het bos. Het laaggelegen deel van Bekendelle loopt bij hoge waterstanden van de Boven Slinge onder. Het gebied heeft fraaie overgangen van nat vogelkers-essenbos naar het wat drogere eiken-haagbeukenbos en wintereiken-beukenbos. Door deze grote variatie in een relatief klein gebied leven er veel bijzondere planten- en diersoorten zoals slanke sleutelbloem, bosgeelster, ijsvogel en de bosbeekjuffer.
In Bekendelle zijn al veel natuurherstelmaatregelen uitgevoerd. Zoals vernattingsmaatregelen, het verleggen van wandelpaden en het aanplanten van boom- en struiksoorten die horen bij de bosvegetatie in Bekendelle. Hierdoor is het herstel van het gebied goed op gang gekomen. Oevers en de bosbodem langs de beek worden niet meer vertrapt en plantensoorten van vochtige bossen als kardinaalsmuts, zoete kers en inheemse vogelkers nemen toe.
Door de te hoge stikstofbelasting, overstroming met voedselrijk beekwater en verdroging staat de natuur in Bekendelle nog steeds onder druk. De natuurdoelanalyse bevat volgens de Ecologische Autoriteit onvoldoende informatie om goed te overzien of de uitgevoerde en geplande herstelmaatregelen genoeg zijn om de natuur verder te herstellen. Ze adviseert om aanvullende veldgegevens te verzamelen, bestaande gegevens beter te gebruiken en het effect van maatregelen beter te beschrijven. Dan ontstaat een beter beeld van de ontwikkeling van de natuur in Bekendelle en de kansen en risico’s voor natuurherstel.
Voor goed herstel van de bossen in Bekendelle is het nodig de stikstofneerslag te verminderen en door te gaan met voorgenomen natuurherstelmaatregelen zoals het verbeteren van de ecologische verbindingen met andere bosgebieden en maatregelen bovenstrooms van Bekendelle, zowel in Nederland als in Duitsland. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de aanvoer van voedselrijk slib naar Bekendelle vermindert en het peil van de Boven Slinge in de zomer niet te ver zakt. De Ecologische Autoriteit adviseert deze maatregelen snel uit te werken en uit te voeren. Hiervoor is een goede samenwerking met Duitsland nodig.
De Ecologische Autoriteit bracht tot nu toe over 130 gebieden advies uit. Alle adviezen zijn te downloaden via deze pagina.