5033
De Loonse en Drunense Duinen is een groot stuifzandgebied. In dit gebied zijn dikke pakketten dekzand afgezet. Deze dekzanden zijn in de loop der tijd begroeid geraakt met bos, maar door houtkap en overbeweiding kon het zand weer gaan stuiven en ontstonden de huidige Loonse en Drunense duinen. Het stuifzandgebied wordt omringd door uitgestrekte naald- en eikenbossen die aan de zuidkant aansluiten op de Brand, een beekdal met alluviale bossen, moeras en vennen. Enkele kilometers ten zuiden van het gebied liggen - geïsoleerd - de Leemkuilen. Dit gebied bevat vele gegraven plassen, omgeven door moerasbos.

Hoofdpunten uit het advies

Uit de NDA blijkt dat de natuur in Loonse en Drunese Duinen & Leemkuilen onder druk staat door een te hoge belasting met stikstof en het niet goed functioneren van het hydrologisch systeem, waardoor bepaalde delen verdrogen. Ook heeft de natuur last van oprukkende invasieve exoten en te veel recreatie. Er worden al maatregelen genomen om dit op te lossen, maar deze zijn niet voldoende om het risico op (verdere) achteruitgang tegen te gaan. Om goed werkende maatregelen te vinden is een goed en actueel inzicht nodig in de werking van (grond)watersysteem van het natuurgebied. De Ecologische Autoriteit benadrukt dat het belangrijk is om daarbij ook goed naar de omgeving van de gebieden te kijken. Op basis van inzicht in het samenhangend functioneren van het totale gebied kan worden bepaald wat effectieve maatregelen zijn. Het advies is om die maatregelen daarna zo snel mogelijk te nemen. 

Voor een aantal knelpunten is al goed in beeld wat de onderliggende oorzaken zijn. De Ecologische Autoriteit adviseert om hiervoor snel maatregelen te nemen waarvan al bekend is dat ze goed werken en goed zijn voor de natuur. Denk bijvoorbeeld aan het terugbrengen van de stikstofdepositie, maar ook verbeteren van waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit. Ook moet meer gebeuren om exotische planten te bestrijden en de recreatie te reguleren. Daarnaast is het belangrijk onverminderd door te gaan met het huidige natuurbeheer.

Overige gegevens

Betrokken overheden

Provincie Noord Brabant (voortouwnemer)
Waterschap Aa en Maas
Waterschap De Dommel

Overige betrokken partijen

Brabants Landschap
Natuurmonumenten

Samenstelling laatste werkgroep

prof. dr. Rien Aerts
prof. dr. Rudy van Diggelen
dr. Henk Everts
prof. dr. ir. Hans Mommaas (voorzitter)
Reinder Torenbeek
drs. Olaf van Velthuijsen (secretaris)

Regio: Noord-Brabant


Natura 2000-gebied: Loonse en Drunense Duinen en Leemkuilen


Landschapstype: Beekdallandschap, Droog zandlandschap, Nat zandlandschap


Natuurtype: N03 Beken en bronnen, N05 Moerassen, N06 Voedselarme venen en vochtige heiden, N07 Droge heiden, N10 Vochtige schraalgraslanden, N11 Droge schraalgraslanden, N12 Rijke graslanden en akkers, N14 Vochtige bossen, N15 Droge bossen, N16 Bossen met productiefunctie