De Botshol is een oud laagveenverlandingsgebied met een belangrijk areaal water. De opbouw van het gebied uit verschillende vegetatiestructuurcomponenten en een laagveenpolder is verantwoordelijk voor een rijke vogelstand. Door de vormingsgeschiedenis van het oorspronkelijke veen is het gebied steeds beïnvloed geweest door een hoge basenrijkdom, terwijl de verlanding na de vervening in enigszins brak water heeft plaatsgevonden. Het Natura 2000-gebied is daardoor onder meer belangrijk voor het habitattype galigaanmoerassen. Na maatregelen hebben kranswierwateren zich goed hersteld.
Hoofdpunten uit het advies
De natuur in het gebied staat onder druk door te veel stikstof, teveel fosfaat en verdroging als gevolg van de lage ligging van de omgeving van het gebied. De Ecologische Autoriteit ziet dat er al veel maatregelen worden genomen in de Botshol, maar dat deze onvoldoende zijn voor herstel van de natuur. Daarom adviseert de Ecologische Autoriteit snel aanvullende maatregelen te nemen om verdere achteruitgang van de natuur tegen te gaan.De Natuurdoelanalyse beschrijft al diverse maatregelen voor natuurherstel, maar daarmee worden de doelen voor natuur nog niet gehaald. Met extra maatregelen buiten het gebied kan de provincie mogelijk voorkomen dat de natuur verder achteruitgaat en het in de toekomst moeilijker wordt om de natuurdoelen te halen. Het beheer binnen het gebied is al bijna optimaal. Bronmaatregelen moeten stikstofdepositie tegengaan.
De Ecologische Autoriteit mist in de natuurdoelanalyse aanvullende informatie over de effecten van maatregelen. Er is een beter inzicht nodig in het landschapsecologische systeem van de Botshol: hoe werkt het daar wat betreft bodem, water en lucht, en in de wisselwerking met planten en dieren? Daarmee worden niet alleen de problemen duidelijk, maar ook de onderliggende oorzaken. Deze systeemkennis is nodig om te weten aan welke knoppen kan worden gedraaid om de achteruitgang van de natuur tegen te gaan. De Ecologische Autoriteit adviseert dit heel gericht in een kennisprogramma voor dit gebied verder uit te werken.
Overige gegevens
Betrokken overheden
Provincie Utrecht (voortouwnemer) |
Overige betrokken partijen
Natuurmonumenten |
Waternet |
Samenstelling laatste werkgroep
dr. André Jansen |
ing. Celine Roodhart |
prof. dr. Lisette de Senerpont Domis |
drs. Michael van der Valk (secretaris) |
ir. Harry Webers (voorzitter) |
Regio: Utrecht
Natura 2000-gebied: Botshol
Landschapstype: Laagveen- en zeekleilandschap
Natuurtype: N04 Stilstaande wateren, N05 Moerassen