5064
Het Natura 2000-gebied Geuldal kent voor Nederland grote hoogteverschillen. In het dal bevinden zich betrekkelijk voedselrijke en natte tot vochtige gronden met een afwisseling van hooilanden en bosgemeenschappen. De hoger gelegen, droge hellingen bestaan uit een voedselarme en kalkarme bovenste helft en een wat voedselrijkere onderste helft, waarbij kalkgesteente soms aan de oppervlakte komt. De graslanden en bossen die hier voorkomen, bevatten orchideeënrijke hellingbossen, kalkgraslanden, zinkweides, heischrale graslanden en begroeiingen op rotsranden. In het zuidoosten komen op het plateau uitgestrekte beukenbossen voor waarvan de Veldbies-Beukenbossen (Luzulo-Fagetum), voor Nederlandse begrippen, bijzonder zijn. Het Geuldal is belangrijk voor ingekorven en vale vleermuis, daarnaast vliegend hert, geelbuikvuurpad en Spaanse vlag.

Hoofdpunten uit het advies

De kwaliteit van de natuur in het Geuldal gaat achteruit door stikstofdepositie, nitraat- en fosfaataanvoer naar de beken en beekdalen en hoge rivierafvoeren. Daarnaast is het Natura 2000-gebied enorm versnipperd. De Natuurdoelanalyse beschrijft diverse beheermaatregelen voor natuurherstel die al genomen zijn, maar daarmee worden de doelen voor de natuur nog niet gehaald. De Ecologische Autoriteit adviseert om extra maatregelen te nemen die zorgen dat er minder stikstof in het gebied neerslaat en dat er minder fosfaat in het grond- en oppervlaktewater terecht komt.

De Ecologische Autoriteit mist in de natuurdoelanalyse nog belangrijke informatie, bijvoorbeeld over de effecten van de al genomen beheermaatregelen. Voor het Geuldal is bovendien een beter inzicht nodig in de belangrijkste bronnen van stikstof en fosfaat en hoe deze elementen doorwerken in bodem, water en lucht, en daarmee in de wisselwerking met planten en dieren op de schaal van het dal en de deelgebieden.

Met inzicht in het landschapsecologische systeem worden niet alleen de problemen en oorzaken duidelijker, maar ontstaat ook beter zicht op de specifieke bronnen en effectieve maatregelen. De Ecologische Autoriteit adviseert dit heel gericht voor dit gebied verder uit te werken.
Tegelijk moet niet worden gewacht met maatregelen tot alle kennis compleet is. Een aantal knelpunten en oorzaken zijn duidelijk. De Ecologische Autoriteit adviseert om daar nu al tot actie over te gaan.

Overige gegevens

Betrokken overheden

Provincie Limburg (voortouwnemer)

Overige betrokken partijen

Natuurmonumenten
Staatsbosbeheer
Stichting het Limburgs Landschap

Samenstelling laatste werkgroep

dr. ir. Rense Haveman
drs. Allard van Leerdam
dr. Marcel van der Perk
prof. dr. Henk Siepel
drs. Michael van der Valk (secretaris)
ir. Harry Webers (voorzitter)

Regio: Limburg


Natura 2000-gebied: Geuldal


Landschapstype: Beekdallandschap, Heuvellandschap


Natuurtype: N03 Beken en bronnen, N05 Moerassen, N06 Voedselarme venen en vochtige heiden, N10 Vochtige schraalgraslanden, N11 Droge schraalgraslanden, N14 Vochtige bossen, N15 Droge bossen