5132
Het Natura 2000-gebied Wooldse Veen ligt ten zuidoosten van Winterswijk op de Duits-Nederlandse grens. Het gebied maakt deel uit van een grensoverschrijdend hoogveengebied. Door het afgraven van veen in het verleden zijn in het gebied veenputten ontstaan. Deze zijn dichtgegroeid met hoogveenvegetatie die onder andere bestaat uit veenmossen. Rondom de veenputten zijn natte heiden en pijpenstrootje-vegetaties aanwezig. Het gebied is rijk aan bijzondere plantensoorten, zoals zonnedauw, lavendelheide, kleine veenbes, veenmos en plantensoorten van heischrale graslanden als klokjesgentiaan.

Hoofdpunten uit het advies

In het Wooldse Veen zijn al veel natuurherstelmaatregelen uitgevoerd. Door deze maatregelen is het herstel van het gebied goed op gang gekomen. Dit is te zien aan de ontwikkeling van de hoogveenvegetatie in de veenputten en de vestiging van bijzondere plantensoorten op de afgeplagde gronden. Tegelijkertijd staat de natuur in het Wooldse Veen onder druk. De stikstofbelasting is ruim tweemaal te hoog voor de vegetaties die thuishoren in dit hoogveengebied. De hoge stikstofbelasting leidt in combinatie met een mogelijk nog te lage grondwaterstand tot de groei van teveel pijpenstrootje en berk. Het gebied is gevoelig voor droogteperioden die door klimaatverandering waarschijnlijk zullen toenemen.

De natuurdoelanalyse bevat volgens de Ecologische Autoriteit onvoldoende informatie om goed te overzien of de geplande en uitgevoerde herstelmaatregelen genoeg zijn om de effecten van de hoge stikstofdepositie en verdroging blijvend tegen te gaan. Ze adviseert om aanvullende veldgegevens te verzamelen, bestaande gegevens over grondwaterstanden en vegetatie beter te gebruiken en het effect van maatregelen beter te beschrijven. Dan ontstaat een beter beeld van de ontwikkeling van de natuur in het Wooldse Veen en de kansen en risico’s.

Voor goed herstel van de hoogveennatuur is het nodig de stikstofneerslag te verminderen en door te gaan met de voorgenomen natuurherstelmaatregelen zoals het weghalen van berk, hydrologische herstelmaatregelen en het verbeteren van de ecologische verbinding met andere hoogveengebieden. Een belangrijke maatregel die effectief is en snel moet worden uitgevoerd, is het dempen van de sloot langs de kade in het Duitse deel van het hoogveengebied. Extra hydrologische herstelmaatregelen zijn nodig aan beide zijden van de grens. De Ecologische Autoriteit adviseert hiervoor een grens overstijgende lange termijn visie en aanpak op te stellen, voor de Nederlandse én de Duitse zijde.

Overige gegevens

Betrokken overheden

Provincie Gelderland (voortouwnemer)

Samenstelling laatste werkgroep

drs. Camiel Aggenbach
drs. Allard van Leerdam
drs. Roelof Stuurman
drs. Evalyne de Swart (secretaris)
ir. Harry Webers (voorzitter)

Regio: Gelderland


Natura 2000-gebied: Wooldse Veen


Landschapstype: Nat zandlandschap


Natuurtype: N06 Voedselarme venen en vochtige heiden, N10 Vochtige schraalgraslanden