5031
De Groote Peel vormt samen met de Deurnsche Peel en Mariapeel het restant van een ooit uitgestrekt oerlandschap van levend hoogveen. Deze peelhoogvenen werden grotendeels afgegraven tot op de zandondergrond. Het Natura 2000-gebied ligt deels in Noord-Brabant en deels in Limburg. Het is beschermd gebied vanwege droge heiden, herstellende hoogvenen en diverse broed- en niet-broedvogels. 

Hoofdpunten uit het advies

De Groote Peel vormt samen met de Deurnsche Peel & Mariapeel het restant van een ooit uitgestrekt landschap van levend hoogveen. Veel van het hoogveen verdween in de vorige eeuw door ontwatering, veenwinning en ontginning. Het Natura 2000-gebied ligt deels in Noord-Brabant en deels in Limburg. Het is beschermd gebied vanwege droge heiden, herstellende hoogvenen en diverse broed- en niet-broedvogels. Om de natuur in het Natura 2000-gebied in stand te houden en te herstellen hebben de provincies een natuurdoelanalyse opgesteld en de Ecologische Autoriteit gevraagd hierover een advies te geven.

Uit de natuurdoelanalyse blijkt dat de natuur onder druk staat. De hoeveelheid stikstof die er neerslaat, is te hoog voor wat de natuur aankan. Zonder ingrijpen blijft dit zeker tot 2030 zo, waardoor het risico op verdere verslechtering zeer hoog is. De grond in het gebied is daarnaast nu al veel te droog voor het hoogveen. Klimaatverandering zal de droogte in de zomers verergeren. Het perspectief voor hoogveen in het gebied is daarom op dit moment slecht, net als voor heiden. Stabielere en hogere grondwaterstanden en een vermindering van stikstofneerslag zijn nodig.

De provincies constateren zelf terecht dat ze niet alleen in het gebied, maar ook daarbuiten moeten kijken naar maatregelen om de natuurdoelen te halen. De Ecologische Autoriteit ziet ook dat de provincies samen met de beheerders al veel investeren in het verbeteren van de hydrologische situatie. In de Groote Peel worden bijvoorbeeld ‘lekken’ gedicht, waardoor de waterstand al stabieler blijft.

Die goede voorbeelden laten onverlet dat er meer inspanningen nodig zijn. Het is belangrijk om dit op basis van de juiste informatie te doen. De Ecologische Autoriteit ziet dat de provincies nu nog geen volledig beeld van de knelpunten in de gebieden hebben. Een preciezer beeld van de vegetatie, de aanwezige diersoorten, de bodem en de waterkwaliteit zal helpen om effectieve maatregelen te kiezen.

Overige gegevens

Betrokken overheden

Provincie Noord-Brabant (voortouwnemer)
Provincie Limburg
Waterschap Aa en Maas

Overige betrokken partijen

Staatsbosbeheer
Stichting Bargerveen

Samenstelling laatste werkgroep

dr. Roy van Grunsven
dr. Vincent Post
prof. dr. Henk Siepel
mr. Roel Sillevis Smitt (secretaris)
prof. dr. ir. Franciska de Vries
ir. Harry Webers (voorzitter)

Regio: Limburg, Noord-Brabant


Natura 2000-gebied: Groote Peel


Landschapstype: Beekdallandschap, Laagveen- en zeekleilandschap, Nat zandlandschap


Natuurtype: N06 Voedselarme venen en vochtige heiden, N07 Droge heiden, N12 Rijke graslanden en akkers, N14 Vochtige bossen, N15 Droge bossen